sobota 29. dubna 2023

Malajsie: Krátký report

Od 21. března do 4. dubna jsem podnikl další zahraniční cestu, tentokrát do poloostrovní Malajsie. Tato země patří mezi ty nejčastěji skloňované, přijde-li na výlety za volně žijícími živočichy do jihovýchodní Asie. Některé lokality poloostrovní Malajsie jsou světoznámými centry pro ptáčkaře, kde se dá celkem pohodlně pozorovat velmi mnoho zajímavých druhů, často těch, o kterých sní každý, koho cizokrajní ptáci zajímají. Osobně jsem se vydal právě na ta nejznámější místa. Obava, že budou tyto oblasti plné dalších pozorovatelů ptáků, byla zcela lichá, na většině míst jsem byl sám, respektive jen s turisty, kteří měli jiné zájmy. Jediné místo, kde toto tak úplně neplatilo, byl Fraiser's hill, což není překvapivé už jen proto, že z navštívených míst nejvíc připomínal ptačí ráj. 
O cestě rozhodně budu psát články podobně jako o Srí Lance, což potrvá jistě velmi dlouho. Rád bych tady jen shrnul několik prvotních poznatků a kratičké shrnutí. Nejprve uvedu navštívené lokality, jejich stručný popis a několik zajímavých pozorování z nich. 
Fotky nejen v tomto, ale i v dalších příspěvcích z Malajsie, které budou následovat, by nebyly takové jaké jsou, nebýt společnosti Canon CZ/SK, která mi k testování zapůjčila dva objektivy a hlavně bezzrcadlovku EOS R6. 
timálie stříbrouchá (Leiothrix argentauris)

Shah Alam

První lokací, kam jsem vyrazil, byl Shah Alam ve státě Selangor, což je v podstatě oblast přímo navazující na hlavní město Malajsie, Kuala Lumpur. Bydlení jsem zvolil tak, abych byl co nejblíž botanické zahradě Shah Alam, která ale není ani tak zahradou, jako spíš obrovským kusem deštného lesa uprostřed zástavby, ve kterém můžete chodit klidně pět hodin aniž byste měli pocit, že jste ve městě. Vstupné je 3MYR na osobu (15 kč) a k vidění je tu nespočet druhů ptáků a překvapivě také hodně savců, samozřejmostí jsou různé veverky, překvapilo mě, že jsme viděli hned tři druhy opic. 

Zajímavá pozorování:

Ptáci
pita modrokřídlá (Pitta moluccensis)
pita kápovitá (Pitta sordida)
chřástal pruhovaný (Rallina eurizonoides)
brhlík červenozobý (Sitta frontalis)

Savci
hulman tmavý (Trachypithecus obscurus)
makak vepří (Macaca nemestrina)
makak jávský (Macaca fascicularis)

špaček rudooký (Aplonis panayensis)

Kuala Selangor

První větší přesun byl do De Palma resortu v Kuala Selangor, který leží kousek od Kuala Selangor nature park, jednoho z nejznámějších míst, kde můžete obdivovat jeden z nejohroženějších biomů na světě, a to mangrovové lesy. Z ptačího hlediska byla tato lokalita nejprve trochu zklamáním, nakonec se mi ale přeci jen podařilo některé zajímavější ptáky najít a seznam pozorovaných druhů byl ve výsledku poměrně hezký. Z biologického hlediska to byla ale úžasná zkušenost, osobně jsem viděl mangrovové lesy poprvé a sledovat makaky, jak jedí při odlivu kraby, nebo právě mangrovové kraby, které jsem doposud znal jen z televize, bylo prostě nepopsatelné. Vstup do parku je 4MYR na osobu. 

Zajímavá pozorování:

Ptáci
pištec mangrovový (Pachycephala cinerea)
ledňáček černohlavý (Halcyon pileata)
marabu malajský (Leptoptilos javanicus)
lelek ostrovní (Caprimulgus macrurus)

Ostatní
lezec sp. (Periophthalmus sp.)
mangrovoví krabi
parosnička nádherná (Kaloula pulchra)
makak jávský (Macaca fascicularis)
dráček sp. (Draco sp.)
pištec mangrovový (Pachycephala cinerea)

Fraiser's Hill

Určitě nejlepší ptáčkařská oblast, kterou jsem navštívil. Oproti většině ostatních navštívených míst je tu ptáků opravdu hodně, respektive jsou relativně dobře k vidění. Spousta silniček a cest lesem, ze kterých se dají ptáci dobře pozorovat. V terénu je navíc hodně dalších ptáčkařů, kteří rádi poradí, kam za zajímavým druhem. Důležitým kontaktem je pan Durai, který má kancelář hned vedle hotelu Shahzan Inn, který sice pracuje jako ptačí průvodce, ale dal mi spoustu velmi užitečných tipů zdarma, zařídil mi i taxi. Na Fraiser's Hill se můžete pohybovat zcela volně, jen se vyvarujte nebezpečných cest, zejména pokud jste sami. V hotelu Shahzan Inn se dá zakupit knížka Birds of Fraiser's Hill, kde najdete užitečné tipy, kam se vydat (nebo taky raději nevydat). 

Zajímavá pozorování:

Ptáci
koroptev peracká (Arborophila campbelli)
pita rezavohlavá (Pitta oatesi)
timálka bezocasá (Pnoepyga pusilla)
timálie stříbrouchá (Leiothrix argentauris)
drozdík malý (Brachypteryx leucophrys)
výreček horský (Otus spilocephalus)
sýkavka oranžovobřichá (Chloropsis hardwickii)
sýkora nádherná (Melanochlora sultanea)
brhlík azurový (Sitta azurea)
loboš dlouhoocasý (Psarisomus dalhousiae)
kraska zelenavá (Cissa chinensis)
timálka roklinná (Napothera brevicaudata)

Ostatní
létavka Rhacophorus dulitensis
chřestýšovec Trimeresurus nebularis
hulman tmavý (Trachypithecus obscurus)
sklípkani sp. 
sýkora nádherná (Melanochlora sultanea)

Taman Negara national park

Nejstarší deštný les na kontinentu byl sice úžasný z krajinářského a všezoologického hlediska, ptáčkař se ale může v této lokalitě snadno zklamat. Chodit lesem několik hodin bez spatření jediného ptáka, nebylo žádnou výjimkou. Pozorovat, natož ptáky fotit v této oblasti, patří určitě k tomu nejtěžšímu, co jsem za svou kariéru ptačího magora zakusil. Za čtyři noci v Taman Negara jsem nepořídil jediný použitelný záběr ptáka a opravdu mnoho druhů se mi podařilo určit jen díky znalosti hlasů. Jednu noc jsem strávil v pralesní pozorovatelně bunbun Cagar Angjing, kde jsem viděl tapíra čabrakového nebo letuchu malajskou, což byly jedny z nejúžasnějších zoologických pozorování v mém životě. 

Zajímavá pozorování:

Ptáci
bažant ohnivohřbetý (Lophura ignita)
kur bankivský (Gallus gallus)
argus okatý (Argusianus argus)
dvojzoborožec žlutozobý (Buceros bicornis)
zoborožec štítnatý (Buceros vigil)
loboš smaragdový (Calyptomena viridis)
ketupa malajská (Ketupa ketupu)
pita granátová (Erythropitta granatina)
drozd bělobrvý (Turdus obscurus)

Savci
tapír čabrakový (Tapirus indicus)
letucha malajská (Galopterus variegatus)
kančil menší (Tragulus kanchil)

sojka Platysmurus leucopterus

Bukit Tinggi

Poslední lokace před objezdem byla oblast Bukit Tinggi, která je pod tímto názvem známa většině ptáčkařů, a která se má nazývat správně spíš Berjaya hills. Hlavním cílem výpravy byl bažant horský, ale podařilo se vidět trochu překvapivě i celou řadu dalších velmi zajímavých druhů, což bylo ve velkém kontrastu s dost neochotně přibývajícími ptáky v Taman Negara. Pozorování v této oblasti přineslo i neuvěřitelné setkání s luskounem. 

Zajímavá pozorování

Ptáci
bažant horský (Polyplectron inopinatum)
vlha červenobradá (Nyctyornis amictus)
dvojzoborožec velký (Buceros rhinoceros
kosovec chřástalí (Eupetes macrocerus)
trogon oranžovoprsý (Harpactes oreskios)
křivozobka Pomatorhinus bornensis
loboš tmavý (Corydon sumatranus)
slavík modrohřbetý (Larvivora cyane)

Savci
siamang (Symphalangus syndactylus)
luskoun ostrovní (Manis javanica)

bažant horský (Polyplectron inopiatum)


Žádné komentáře:

Okomentovat